FILMRECENSIONER

RUST AND BONE
Regi: Jacques Audiard, 2012
Medverkande: Marion Cotillard, Matthias Schoenaerts, Alex Martin m.fl.

Det är egentligen konstigt hur viktig en films avslutning är. Rust and Bone är i långa delar en genial film som både griper tag och skickligt lyckas berätta om vardagliga och viktiga saker som kärlek, våld och uppgivenhet. Den bufflige Ali dras in i en komplicerad kärlekshistoria med Stéphaine han en gång hjälpte hem från ett dansställe. Vill man är det möjligt att lägga Rust and Bone i ett fack av taskiga genusanalyser: machoman, trånande kvinna, skilda syner på sexualitet och virilitet mot handikapp. Men främst är det ett porträtt av maskulinitetens baksidor. Filmen lever främst på Schoenaerts och Cotillards fantastiska skådespeleri som bara det gör Rust and Bone till en högpoängare.
JONAS DANIELSSON

JACK THE GIANT KILLER
Regi: Mark Atkins, 2013
Medverkande: Jamie Atkins, Jane March, Ben Cross m.fl.

På något sätt måste man ändå älska filmbolaget Global Asylum. När det kommer en ny storfilm är de där med en alternativ version för att sno åt sig lite publik. Jag hoppas ni inte missat moderna klassiker som Titanic 2, Snakes on a Train (!) eller Paranormal Entity. Nu släpps i samma anda Jack the Giant Killer snabbt direkt på dvd medan Jack the Giant Slayer visas på bio. Historien är väl typ densamma, ja med betoning på typ eftersom manuset kan vara skrivet av en full fladdermus, fast med en hundradel av inspelningsbudgeten. Den gamla favoriten Ben Cross (Triumfens ögonblick) dyker upp och lyckas leverera något slags intryck. I övrigt en slags soppa antagligen bara den mest härdade lågbudgetfantasten kan ta sig igenom.
JONAS DANIELSSON

DEN ANDALUSISKA HUNDEN
Regi: Luis Buñuel & Salvador Dalí, 1929
Medverkande: Simone Mareuil, Pierre Batcheff, Fano Messan m.fl.

Kortfilmen Den Andalusiska hunden är efter drygt 80 år fortfarande ett rent mästerverk och få har kunnat nå samma surrealistiska höjder. Möjligen David Lynch i Lost Highway och Alejandro Jodorowsky i Fando y Lis. Handlingen är i klassisk mening obefintlig men pekar mot människans inre kaos, dödslängtan och mordiska drifter. På många sätt är Den Andalusiska hunden själva essensen av film och talar på ett språk ingen annan konstart kan - med snabba klipp mellan abstrakta bilder föds andra bilder som skapar ett konstverk vilka talar direkt till våra känslor öppnar för subjektiva tolkningar. En klar favorit att se om och om igen.
JONAS DANIELSSON

LOVELY MOLLY
Regi: Eduardo Sánchez, 2012
Medverkande: Gretchen Lodge, Alexandra Holden, Johnny Lewis m.f.

Först verkar Lovely Molly vara en slags ripoff av Paranormal Activity men visar snart upp helt andra kvaliteter som gör filmen både djupare, verkligare och betydligt mer skrämmande. Molly flyttar nygift in i sitt barndomshem där pappan tillbringade sina sista dagar i livet. Så fort hon kommer dit börjar minnen leka med hennes psyke och märkliga episoder stjäl timmar från hennes liv. Som gammal heroinist återfaller hon snart till missbruket och alla runtomkring misstänker att hon förlorar greppet. Eller är det de som förlorar greppet om henne? Fantastisk film av mannen bakom Blair Witch Project som här lyckas både fördjupa och mystifiera den ondska han ständigt försöker berätta om.
JONAS DANIELSSON

BROTTET, SÄSONG 3
Skapat av: Søren Sveistrup
Medverkande: Morten Suurballe, Sofie Gråbøl, Helle Fagralid m.fl.

Knappt har säsong tre av den danska serien Brottet avslutats på svensk TV så kommer den ut på DVD. Turligt nog kanske, eftersom det är en serie man kan se om i sträck nästan genast. Återigen får vi följa den erfarna Sara Lund. Den här gången försöker hon hålla distans till sitt arbete men blir indragen i ett komplicerat kidnappningsdrama med kopplingar till ett gammalt mordfall. Brottet är en av dansk teves största succéer på senare tid. Inte så konstigt eftersom Sara Lund är en fantastisk karaktär. På sitt kantiga vis tampas honmed livets alla roller. Säsong tre är inte helt enkel att greppa så har du inte sett serien tidigare beordrar jag dig att börja med ettan - nu.
JONAS DANIELSSON